Farmedica - meritve venskega pretoka z DPPG

Bolezni ven

Napisala: Alenka Lipovnik, farmacevtski tehnik

Bolezni ven so zelo razširjenja obolenja in se običajno pojavijo neopazno. V začetnih stopnjah ne opazimo nobenih znakov. Po statističnih podatkih ima vsaka druga ženska in vsak četrti moški težave z venskim pretokom. Vene so žile, ki se pri vsakem koraku stisnejo in potisnejo kri do srca. Da pa kri zaradi težnosti ne odteka nazaj v noge, so stene ven pokrite z venskimi zaklopkami. Naloga zaklopk je, da skrbijo za pravilno smer pretoka. Ko se srce stisne, tako da požene kri navzgor, se zaklopke odprejo. Ob premoru pa se zaprejo, s čimer preprečijo vračanje krvi navzdol. Pri mnogih ljudeh se te zaklopke okvarijo in ne tesnijo več dobro. Kri zato ne teče več nepretrgoma nazaj proti srcu, temveč zastaja v nogah. Zaradi stalnega zastoja krvi postanejo stene žil vedno bolj prepustne. Takšno stanje imenujemo kronično vensko popuščanje. Kronično vensko popuščanje se kaže v obliki krčni žil, otekline v predelu gležnja in goleni, občutek težkih nog, napetost in krči v mečih, utrujene in boleče noge in suha srbeča koža.

Krčne žile, razjede na nogah in krvni strdki

Krčne žile se najpogosteje pojavijo na zadnji strani meč in na notranji strani nog. So modrikaste, nabrekle zvijugane ali zasukane površinske vene.Ne moremo pozdraviti. Zato je pomembno zgodnje odkrivanje in primerno ukrepanje, ki preprečuje napredovanje bolezni v vse hujše oblike kot so razjede na nogah, ki se zelo težko celijo ali celo do nastanka krvnih strdkov in embolije. Razjede na nogah nastanejo, če kronično vensko popuščanje traja dlje časa. Pojavijo se težave s kožo. Koža je suha, srbeča, pordela. Na koži se pojavijo rjavi madeži, vnetje kože in zatrdline v podkožju. Razjeda se lahko okuži in to predstavlja resen zaplet kroničnega venskega popuščanja. Krvni strdki predstavljajo nevaren zaplet kroničnega venskega popuščanja.

Manj nevarno je kadar se strdek pojavi v površinskih venah. Koža postane vroča, pordela in otekla. Občutljivost na pritisk je velika. Kadar pa se strdek pojavi v globokih venah, pa lahko ogrozi naše zdravje. Lahko se zgodi, da navzven ne čutimo izrazitih opozorilnih znakov. Noga nam sicer lahko zatečejo, drugače pa ne čutimo nikakršnih znakov. Če kri strdek odnese naprej po obtoku do arterij, lahko pride do življenjsko ogrožajočega zapleta, ki mu pravimo pljučna embolija.

Dejavniki tveganja za nastanek krčnih žil:

Nosečnost (otrok v maternici v zadnjih mesecih pritiska na medenično veno, prerazporeditev hormonov med nosečnostjo privede do razširitve žil)

Na nekatere dejavnike nastajanja krčnih žil ne moremo vplivati, lahko pa si pomagamo s preventivo:

Zdravljenje

Zdravnik nam lahko predpiše zdravljenje s kompresijskimi nogavicami ali povijanje nog s povoji. Kompresijske nogavice stiskajo vene in s tem pospešijo krvni obtok ter znižajo pritisk v venah. Razlikujejo se glede na čvrstost materiala. Tako bolj čvrste bolj pritiskajo na vene, zato jih uporabljamo pri napredovani bolezni. O čvrstosti oziroma o stopnji kompresije odloča zdravnik. Take nogavice je potrebno nositi vsaki dan, tudi pri športnih dejavnostih. Na noge jih damo takoj zjutraj, ko noge še niso otekle. Vzroke z nošenjem nogavic ne bomo odpravili, omilili pa bomo težave.

Učinkovit način zdravljenja je jemanje zdravila z izvlečkom semena navadnega divjega kostanja. Navadni divji kostanj je najbolj raziskana zdravilna rastlina za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja. Krepi ohlapne vene, zmanjšuje nabiranje tekočine v tkivih, s čimer se zmanjša oteklina, zmanjšuje prepustnost kapilar in zavira vnetje.Prve učinke opazimo po dveh do treh tednih rednega jemanja. Za dolgotrajne učinke pa se priporoča tri do šest mesečno jemanje kapsul z izvlečkom semen navadnega divjega kostanja. Kot dodatek k zdravljenju pa se priporoča uporaba gela z izvlečkom semena navadnega divjega kostanja. Gel noge hladi in odpravlja neprijeten občutek težkih, pekočih in utrujenih nog.

Pri hujših oblikah kroničnega venskega popuščanja pa se zdravnik lahko odloči za zahtevnejše posege.

Kolektiv lekarne Duplek

Kontakt

Lekarna Duplek,
Nevena Šajber, mag. farm.
Cesta k Dravi 8
2241 Spodnji Duplek
Slovenija

Tel.: +386 2 684 0050
Faks: +386 2 684 0051

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov.

© 2016 Lekarna Duplek | Izdelava strani MARS