Elektronski recept

Ena večjih novosti letošnje jeseni na področju zdravstva, je zagotovo uvedba elektronskega recepta, ki bo v prihodnje v celoti zamenjal klasični, papirnat recept.
Obisk pri izbranem zdravniku je sedaj videti malenkost drugače. Namesto običajnega (papirnatega) recepta boste iz ordinacije odšli le z napotilom, da se oglasite v najbližji lekarni, kjer boste na podlagi kartice zavarovanja dobili želeno zdravilo.

Elektronski recept prinaša prednosti tako za zdravnike, farmacevte in nenazadnje za paciente. Sistem prinaša večjo varnost, v smislu berljivosti receptov in napak zaradi jemanja več zdravil. Omogoča pa tudi učinkovitejše predpisovanje in boljši pregled nad pacientovimi zdravili.
Pravila časovnega dviga zdravil na eRecept ostajajo enaka, kot je to veljalo za papirnat recept – dvig je potrebno opraviti v 30 dneh po predpisu zdravila, ne glede na to ali gre za zeleni ali beli recept (samoplačniški). Izjema so antimikrobna zdravila (za le-te recept velja 3 dni) in zdravila s posebnim režimom predpisovanja (narkotiki)- recept je veljaven 5 dni od datuma predpisa.

Ravno tako ostaja možnost predpisovanja zdravil na obnovljive recepte. Tudi tukaj se ni nič spremenilo. Prvi dvig je potrebno  opraviti v 30 dneh po predpisu, ponovljene izdaje pa najhitreje v 60 dneh od prejšnje. Velika in dobrodošla prednost je v tem, da ponovne dvige zdravil lahko opravite v katerikoli lekarni (ne nujno v tisti, kjer je bila prva izdaja). To pa ne velja za obnovljive recepte, ki so bili predpisani pred 1. novembrom. Za te še vedno velja, da je potrebno do izteka veljavnosti recepta po zdravilo še vedno v isto lekarno (v tisto, kjer ste zdravilo prvič dobili).

Ker pa prenos podatkov o zdravilih posameznika med zdravniki in lekarnami sedaj poteka v večini zgolj elektronsko, se lahko pojavijo težave v primeru nedelovanja sistema npr. zaradi izpada el.toka, težav z internetno povezavo,...V takih primerih izdaja zdravil ne bo mogoča, zato bo potrebno počakati, da se sistem vzpostavi in bo branje eReceptov spet mogoče. Izdaja bo mogoča le za nujne primere na podlagi papirnatega receptnega obrazca. Izdaja zdravil v lekarni ne bo mogoča tudi v primeru, če eRecept ne bo izpolnjen pravilno, saj nam sistem tega ne bo dopuščal. Potrebno bo narediti popravek eRecepta s strani zdravnika in šele nato bo izdaja zdravil mogoča.

 

Tadeja Vincek, mag.farm.
LEKARNA DUPLEK

Kontakt

Lekarna Duplek,
Nevena Šajber, mag. farm.
Cesta k Dravi 8
2241 Spodnji Duplek
Slovenija

Tel.: +386 2 684 0050
Faks: +386 2 684 0051

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov.

© 2016 Lekarna Duplek | Izdelava strani MARS