Na počitnice brez prebavnih težav

Počitnice so pred vrati, dež se je končno umaknil soncu in z mislimi smo že pri dopustu. Mnogi se bomo odpravili v bližnje ali daljne kraje, kar pa za naš organizem pomeni stres (smo kaj pozabili, je popotna lekarna popolna, imamo vse potrebne dokumente,..). Brezskrbne počitnice pa nam kaj hitro lahko zagrenijo zdravstvene težave.

Najpogosteje se na počitnicah srečamo s prebavnimi težavami. Nekateri se srečajo že na začetku poti s potovalno slabostjo. Potovalno slabost povzroča gibanje. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih. S starostjo se pogostost njenega pojavljanja manjša. Zelo redko se pojavlja pri dojenčkih in majhnih otrocih do drugega leta starosti. Prvi znak je bledica in slabo počutje z glavobolom. Dihanje postane hitro in globoko. Pojavi se pretirano potenje, omotica, utrujenost in bruhanje. Te težave lahko omilimo ali preprečimo.

Pomembno je, da gremo na potovanje spočiti. Dan pred potovanjem uživamo čim več tekočine (najbolje vodo). Ne pijemo alkohola, sladkih in gaziranih pijač. Pred potovanjem zaužijemo lahek suh obrok. Poskrbimo , da bo vozilo dobro prezračeno. Med vožnjo se izogibajmo branju, delu z računalnikom in igranju video igric. Čim manj premikamo telo, posebej glavo. Ko se slabost pojavi, je najboljši, a žal ne zmeraj izvedljiv ukrep, da prekinemo vožnjo in se nadihamo svežega zraka. Če slabost še zmeraj ne mine, zapremo oči. Ob bruhanju pazimo, da ne dehidriramo. Pijemo dovolj tekočine. Priporočljiva je vodna mešanica rehidracijske soli. Slabost pa lahko umirimo s pritiskanjem na nekatere točke na telesu. Namesto tega lahko uporabimo akupresurno zapestnico. Med potovanjem si jo namestimo na zapestje. Zapestnica je namenjena tako otrokom kot odraslim. Otroku lahko ponudimo liziko, ki zmanjša slabost med vožnjo. Vsebuje ekstrakt ingverja, ki preprečuje slabost in bruhanje in ekstrakt poprove mete, ki ureja prebavo, zmanjšuje pritisk v želodcu in umirja vzdraženo črevesje. Pred vožnjo lahko zaužijemo tudi zdravilo rastlinskega izvora v obliki peroralnih kapljic. Kapljice pomirijo krče v želodcu, preprečijo napenjanje, slabost in bruhanje. Primerne so za otroke od 6. leta starosti, mladostnike in odrasle. V lekarni pa so na voljo še tablete proti slabosti med vožnjo, ki pa so prav tako namenjene vsem generacijam.

Potovanje v tuje kraje pa nam lahko zagreni »potovalna driska«, ki je posledica uživanja kontaminirane hrane in vode. Težave se lahko pojavijo takoj ali šele v naslednjih dneh. V želodcu in črevesju se pojavijo krči, sili nas na bruhanje, bruhamo, tekoče odvajamo tudi do desetkrat na dan, lahko se pojavi tudi povišana temperatura. Pomembni so preventivni ukrepi: redno umivanje rok s čisto vodo in milom. Poslužujemo se sveže pripravljene hrane,  uživamo sadje in zelenjavo, ki ga lahko olupimo. Pijemo ustekleničeno vodo, izogibajmo se pijač z ledom in zobe si umivamo z ustekleničeno ali prekuhano vodo. Ko začutimo krče v želodcu in se pojavi tekoče odvajanje, je pomembno nadomeščanje elektrolitov. Elektrolite nadomeščamo s praškom, ki ga raztopimo v neoporečni vodi in ga po požirkih pijemo čez dan. Rehidracija je še posebej pomembna pri majhnih otrocih, nosečnicah in starejših. Pomagamo si še s probiotiki, ki so lahko v obliki kapsul ali praškov. Le ti normalizirajo črevesno floro. Lahko pa uživamo aktivno oglje ali silicijev gel, ki nase vežejo povzročitelje in pospešijo njihovo izločanje iz telesa po naravni poti preko črevesja.

Spet drugi pa se na potovanjih srečujejo z zaprtjem. Če smo med njimi, poskrbimo za zadosten vnos tekočine, uživamo suho sadje predvsem slive in fige, hrano, ki vsebuje dosti vlaknin in poskrbimo za dovolj gibanja. Kadar nam to ne pomaga, zaužijemo probiotične praške, naravna odvajala na osnovi vlakninskih dodatkov, ki večajo volumen blata, svečke, ki povečajo vsebnost vode v blatu, blato mehčajo, povečajo njegovo drsljivost in to olajša odvajanje blata.

Na dopustu pa se tudi večkrat pregrešimo pri okušanju lokalnih dobrot, kar pa lahko privede do napenjanja v želodcu, spahovanja, vračanja kisline po požiralniku,… To lahko preprečimo z jemanjem naravnega zdravila rastlinskega izvora v obliki peroralnih kapljic. Delujejo že 15 minut po zaužitju. Lahko pa neugodne simptome preprečimo z jemanjem zdravil, ki zavirajo ali preprečijo nastajanje želodčne kisline. Če pa so se želodčne težave že pojavile, lahko sežemo po zdravilih, ki nevtralizirajo že nastalo kislino.

Kolektiv lekarne Duplek vam želi prijetno in s soncem obsijano poletje. Ker pa prebavne težave niso edine, ki nam lahko pokvarijo dopust, vas vabimo na našo spletno stran, kjer boste izvedeli na kaj morate biti pred odhodom na dopust posebej pozorni (zdravstveno zavarovanje, kaj sodi v počitniško lekarno, zaščita pred soncem in še več).

Alenka Lipovnik

Lekarna Duplek

Kontakt

Lekarna Duplek,
Nevena Šajber, mag. farm.
Cesta k Dravi 8
2241 Spodnji Duplek
Slovenija

Tel.: +386 2 684 0050
Faks: +386 2 684 0051

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov.

© 2016 Lekarna Duplek | Izdelava strani MARS