Piki žuželk

Končno je napočil čas poletja in dopustov, ki ponuja vsakemu od nas vsaj nekaj dopustniško brezskrbnih ter razigranih dni. Poletni vročini čez dan sledijo topli večeri, ki nas kar kličejo, da se sprehodimo ob obali, posedimo na jasi gozdička ali se predamo užitkom hladne pijače na terasi A kar naenkrat idilo zmoti nadležno brenčanje komarjev, pijačo, ki jo srkamo, kar naenkrat moramo deliti z oso ali čebelo, oblegati nas začne takšen in drugačen mrčes in idile je hipoma konec. V večini primerov se piki in ugrizi insektov nenevarni. V določenih primerih, ko je človek alergičen na pik insekta, pa je treba takoj poiskati ustrezno zdravniško pomoč.

Najpomembnejši preventivni ukrepi

Repelenti so lahko rastlinskega izvora ali vsebujejo kemično učinkovino DEET (dietiltoluamid). Koncentracija DEET je lahko od 10 do 30%, od nje je odvisen čas učinkovanja. 

Izdelki z DEET niso primerni za dojenčke mlajše od 6. meseca.

Repelent je treba nanesti na vse nepokrite dele telesa, razen na oči in usta. Repelent moramo nanašati v zadostni količini in dovolj pogosto.

Kaj storiti po piku?

Oddihu v naravi se nam ni treba odreči. In ne dopustimo, da bi nam nadležen mrčes skalil počitniške dni, ki jih komaj čakamo.

Vprašajte v naši lekarni za primerno zaščito ali nasvet. Z veseljem vam bomo pomagali.

Kontakt

Lekarna Duplek,
Nevena Šajber, mag. farm.
Cesta k Dravi 8
2241 Spodnji Duplek
Slovenija

Tel.: +386 2 684 0050
Faks: +386 2 684 0051

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov.

© 2016 Lekarna Duplek | Izdelava strani MARS