Po zdravila na obnovljiv recept vedno v isto lekarno

Obnovljiv recept je zeleni recept, na katerem zdravnik doda navodilo lekarniškemu farmacevtu o izdaji zdravila za daljše obdobje. Takšen recept predpiše zdravnik bolniku, ki ob predpisani terapiji nima posebnih zdravstvenih težav, in ko oceni, da bolnik ne potrebuje vmesnih pregledov. Obnovljivi recepti se lahko uporabljajo od leta 2009 za predpisovanje in izdajanje hormonske kontracepcije, od začetka leta 2012 pa tudi za druge skupine zdravil. Izjema so nekatera psihotropna zdravila (npr. pomirjevala, uspavala), opioidna protibolečinska zdravila in še nekatera druga zdravila.Recept predpiše izbrani osebni zdravnik ali izjemoma specialist v bolnišnici ali v specialistični ambulanti. Na en obnovljivi recept lahko zdravnik predpiše terapijo za največ eno leto, lekarniški farmacevt pa lahko izda naenkrat količino zdravila za največ 3 mesece. Zdravnik mora na obnovljivem receptu označiti besedico »repetatur« ali »ponovi« ter s številko in besedo označiti število želenih ponovitev.

Kaj morate bolniki vedeti o obnovljivem receptu?

 1. Zdravila na obnovljivi recept morate prvič dvigniti v lekarni v prvem mesecu od predpisa recepta.
 2. Obnovljivi recept zadrži lekarna, v kateri prvič dvignete zdravilo. Zdravila predpisana na obnovljivem receptu morate vedno dvigovati v isti lekarni.
 3. Izbrana lekarna vodi evidenco izdaje zdravila na obnovljivi recept. Pri prvi izdaji zdravila lekarniški farmacevt vnese v računalniški program podatke o zdravilu in predpisanem odmerjanju, kar vzame farmacevtu več časa.
 4. Ob ponovnem dvigu zdravila na obnovljivi recept je treba poročati lekarniškemu farmacevtu o morebitnih zapletih ali neželenih učinkih zdravila.
 5. Če vam zdravnik v obdobju veljavnosti obnovljivega recepta zamenja zdravilo, je potrebno zdravilo na novem receptu dvigniti v tisti lekarni, kjer imate obnovljive recepte. Tako se prepreči hkratno jemanje dveh zdravil, ki lahko povzroči resne neželene učinke in medsebojna delovanja zdravil.
 6. Naslednjo količino zdravila na obnovljivi recept lahko dvignete najprej en mesec pred tem, ko vam glede na izdano količino zmanjka zdravila Ob zadnji izdaji vas bo farmacevt opozoril, da se je veljavnost obnovljivega recepta iztekla in da morate obiskati zdravnika, če želite zdravilo prejemati dalje.
 7. Obnovljivi recept velja največ eno leto od predpisa. Po tem obdobju morate ponovno k zdravniku, tudi če na obnovljivi recept ni bila izdana celotna količina.
 8. Z uvedbo obnovljivega recepta želi Zavod za zdravstveno zavarovanje predvsem razbremeniti zdravnika v tistih primerih, ko je potreben le predpis recepta brez pregleda. Seveda pa želijo tudi vam bolnikom prihraniti čas in odvečno pot k zdravniku in čakanje v ambulantah. Tako se zmanjša tveganje za okužbe kroničnih bolnikov. K zdravniku se boste tako vračali le v primeru morebitnih novih zdravstvenih težav in seveda po preteku veljavnosti obnovljivega recepta.

  Hkrati se krepi svetovalna vloga lekarniških farmacevtov o pravilni in varni uporabi zdravil ter sodelovanje med lekarniškim farmacevtom, bolnikom in zdravnikom. Bolniki imate nalogo, da zdravila uporabljate skladno z navodili zdravnika in lekarniškega farmacevta ter skrbno spremljate potek zdravljenja. Pomembno je, da ste dobro informirani o zdravilu, ki ga uporabljate. Informacije v zvezi z zdravili dobite v lekarni ob izdaji zdravila ali kasneje, ko se ob uporabi zdravila pojavijo morebitni dvomi ali težave.

  Za vas smo na voljo od pon do pet od 8-18 in v sob od 8-12 ure.

  Kolektiv Lekarne Duplek vam želi lepo jesen.

  Tadeja Vincek, mag.farm.

  LEKARNA DUPLEK

Kontakt

Lekarna Duplek,
Nevena Šajber, mag. farm.
Cesta k Dravi 8
2241 Spodnji Duplek
Slovenija

Tel.: +386 2 684 0050
Faks: +386 2 684 0051

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov.

© 2016 Lekarna Duplek | Izdelava strani MARS