SAMOZDRAVLJENJE BOLEČINE

Bolečina je zelo neprijetna izkušnja, ki je poznana vsakomur. V vsakdanjem življenju se je bolečini težko izogniti. Občutimo jo različno močno, vsi pa si želimo, da čimprej mine.
Prav bolečina je eden najpogostejših vzrokov zaradi katerega obiščete lekarno in potrebujete nasvet lekarniškega farmacevta. Najpogosteje se želite posvetovati o težavah kot so : glavobol, zobobol, menstrualne bolečine ter bolečine v sklepih in mišicah.
Za samozdravljenje bolečine uporabljamo zdravila, ki jih imenujemo analgetiki in so na voljo brez recepta. Sem spadajo : paracetamol, acetilsalicilna kislina, ibuprofen, naproksen in kombinirana zdravila (vsebujejo 2 ali več učinkovim). Pri izbiri analgetika je pomembno za kakšno vrsto bolečine gre ter  komu je zdravilo namenjeno (ali je to nosečnica, otrok, kronični bolnik ipd).

GLAVOBOL je bolečina, ki je najbrž poznana vsakemu izmed nas. Najpogosteje gre za glavobole tenzijskega tipa (zmerna bolečina v predelu čela in senc, občutek napetosti in stiskanja), migrene (utripajoča bolečina z avro ali brez) in glavobole, ki spremljajo prehladna obolenja in vnetja sinusov.
Pri zdravljenju glavobola je tako kot pri večini blagih do zmernih bolečin analgetik prve izbire paracetamol. Primeren je za uporabo pri otrocih (v obliki sirupa), starostnikih, nosečnicah, bolnikih s kroničnimi obolenji (srce in ožilje, sladkorna bolezen, astmatiki). Uporaba se odsvetuje bolnikom s hujšo stopnjo ledvične ali jetrne okvare, podhranjenim in alkoholikom.
Za odrasle velja, da na dan ne smete zaužiti več kot 4 g paracetamola (= 8 tablet), enkratni dmerek pa ne sme biti večji od 1 g (=2 tableti). Posamezni odmerek lahko ponovite po 6-ih urah.
Poleg paracetamola svetujemo tudi acetilsalicilno kislino, ki pa se ne sme uporabljati pri otrocih do 12 leta starosti. Priporočen odmerek je 1-2 tableti, ki ga lahko ponovite po 6-ih urah. Priporočamo jemanje z vodo med ali po obroku – tako zmanjšate draženje sluznice želodca.
Acetilsalicilna kislina poveča nagnjenost h krvavitvam, zato je ne priporočamo bolnikom z razjedo na želodcu ali dvanajstniku, bolnikom z motnjami v strjevanju krvi in tistim ,ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Odsvetuje pa se tudi astmatikom, alergikom in diabetikom.
V kolikor je bolečina povezana z vnetjem (npr glavobol, ki je posledica prehlada ali vnetja sinusov) svetujemo ibuprofen ali naproksen. Imata močneje izraženo protivnetno delovanje v primerjavi z ostalimi zdravili, ki so na voljo brez recepta. Obvezno jih je potrebno  vzeti po jedi s kozarcem vode. Njihovo uporabo pa odsvetujemo bolnikom z razjedo na želodcu ali dvanajstniku, s povišanim krvnim tlakom in drugimi srčno žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo, astmatikom.
V kolikor trpite za migrenami je zelo pomembno, da zdravilo vzamete že ob prvih znakih, saj lahko tako napad preprečite. Med migrenskim napadom priporočamo počitek v temnem in mirnem prostoru, hladne obkladke in pritisk s prsti na sence.

ZOBOBOL je posledica različni obolenj  (npr. zobna gniloba, preobčutljivost zobnih vratov, vnetja dlesni ipd.). Uporaba zdravil je primerna le krajši čas, do obiska zobozdravnika. Za lajšanje bolečin svetujemo paracetamol, pri močnejših bolečinah pa tudi ibuprofen in naproksen. Zdravila, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino lahko podaljšajo čas krvavitve, zato jih ne uporabljajte za lajšanje bolečin pred puljenjem zob ali pred operativnimi posegi v ustni votlini.
Za lajšanje zobobola lahko uporabite tudi kapljice proti zobobolu (galenski izdelek), ki vsebujejo eterična olja. Potrebno jih je nanašati na dlesen v okolici zoba, niso primerne za otroke.

MENSTRUALNE BOLEČINE
Bolečine s krči v spodnjem delu trebuha se pojavljajo nekaj ur pred menstruacijo ali ob njenem nastopu. Običajno trajajo 2-3 dni. Ker je bolečina posledica vnetnega dogajanja pred in med menstruacijo jo najbolj učinkovito zdravijo nesteroidna protivnetna zdravila kot sta ibupofen in naproksen. Zdravilo je potrebno vzeti takoj ob pojavu bolečine in nadaljevati z redno uporabo (na 6-8 ur) prve dni menstrualnega cikla. Bolečina lahko dodatno zmanjšate  tudi z uporabo toplih obkladkov v predelu trebuha, krče pa zmanjša tudi dodatek magnezija (na voljo v obliki šumečih tablet).

BOLEČINE V SKLEPIH IN MIŠICAH so lahko posledica prehladnih obolenj, revmatičnih bolezni, poškodb ali preobremenitev. V kolikor bolečine niso posledica vnetja uporabimo paracetamol v ustreznih odmerkih. V primeru vnetnih bolečin pa so najučinkovitejša nesteroidna protivnetna  zdravila (ibuprofen in naproksen). Priporoča se redno jemanje, saj se protivnetni učinek razvije šele čez nekaj dni. Bolečine lahko lajšate še z uporabo različnih gelov in krem, ki vsebujejo diklofenak (deluje protivnetno in protibolečinsko), eterična olja poprove mete – bora - evkalipta (na mestu uporabe razširijo žile, povzročijo občutek toplote, ki zmanjša bolečino), izvleček arnike ali gabeza. Pri tem pazite, da jih ne uporabljate na vneti ali poškodovani koži.
Pri blagih težavah lahko uporabite tudi zdravilo rastlinskega izvora, ki vsebuje suhi izvleček korenine vražjega kremplja in je na voljo v obliki tablet.
Akutne bolečine v mišicah in sklepih zaradi poškodb lahko lajšate z navodili ' RICE ' (Rest = počitek, Ice = hlajenje, Compression = povijanje, Elevation = dvig poškodovanega uda). V primeru, da gre za kronične bolečina pa priporočamo aktivnost do meje, ko se pojavi bolečina, izvajanje primernih vaj, uporabite pa lahko tudi toplotne obliže.

K pravilni in varni uporabi zdravil za zdravljenje bolečine lahko veliko prispevate sami. Pomembno je, da jih vedno jemljete v skladu z navodili za uporabo, da upoštevate priporočene odmerke in da ne jemljete več različnih analgetikov hkrati (razen, ko vam je to priporočil zdravnik!). Za kronične bolnike, starostnike (nad 65 let starosti), nosečnice, doječe mamice in majhne otroke pa velja , da se pred uporabo zdravil za samozdravljenje vedno posvetujete s farmacevtom.

 

Povzeto po knjižici Zdravila in bolečina (Slovensko farmacevtsko društvo)

Tadeja Vincek, mag.farm.
Lekarna Duplek

Kontakt

Lekarna Duplek,
Nevena Šajber, mag. farm.
Cesta k Dravi 8
2241 Spodnji Duplek
Slovenija

Tel.: +386 2 684 0050
Faks: +386 2 684 0051

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov.

© 2016 Lekarna Duplek | Izdelava strani MARS