Težave s prostato

Kaj je to prostata?
Prostata je žleza v moškem telesu, ki leži tik pod mehurjem in obdaja sečnico. Skozi prostato iz mehurja poteka sečnica . Po 50. letu starosti se prostata zaradi hormonskih sprememb zelo pogosto poveča. Temu strokovno rečemo benigna hiperplazija prostate (BHP). Povečana prostata zaradi svoje lege oži sečnico in posledično otežuje uriniranje.
Veliko moških o teh težavah dolgo noče spregovoriti, čeprav gre za eno najbolj pogostih bolezni pri moških in s starostjo strmo narašča. Po 60. letu ima BHP  skoraj vsak drugi moški.

Kateri so znaki povečane prostate?
Zgodnji znak bolezni je pogosto uriniranje. Nato se pojavi zapozneli občutek uriniranja in pojemanje moči curka. Seč odteka počasneje, v šibkem curku in kaplja po koncu uriniranja. Pogostejše je tudi nočno vstajanje, bolnik ima občutek nepopolne izpraznitve mehurja.

Kdaj obiskati zdravnika?
V zelo redkih primerih je povečana prostata lahko tudi znak precej bolj resne bolezni = rak prostate. Prav zaradi tega je potrebno v primeru težav z uriniranjem čimprej obiskati zdravnika. Le- ta lahko na podlagi pogovora, pregleda in določenih preiskav izključi možnost resnejših bolezni.
Pri prvi oceni težav je lahko v veliko pomoč bolnik sam z izpolnitvijo mednarodnega vprašalnika IPSS. Opravijo se še druge preiskave, med katerimi je zelo pomemben pregled krvi, kjer se določi za prostato specifični antigen (PSA). V spremenjeni prostati (benigna hiperplazija prostate, vnetje ali rak prostate) se nastajanje PSA poveča, kar se pokaže v višji vrednosti le-tega v krvi.
Če povečane prostate ne zdravimo, bolezen počasi napreduje in lahko povzroči različno hude zaplete (npr: okužba sečil, zastoj seča, ipd). Zato moškim svetujemo, naj se pravočasno odločijo za pregled, že ko opazijo prve znake težav z uriniranjem.

Kako zdraviti?
Zmerne do hude težave zdravimo z zdravili na recept.
Na voljo sta dve vrsti zdravil:
Prvi so t.i. inhibitorji 5-alfa reduktaze. Delujejo tako, da  zavrejo nastajanje dihidrotestosterona, s čimer se rast prostate ustavi, pri nekaterih moških pa se prostata celo zmanjša. Za popoln učinek je ponavadi potrebno jemanje več mesecev.

Druga skupina zdravil so zaviralci alfa-adrenergičnih receptorjev, ki delujejo na gladke mišice v prostati in na izhodu iz mehurja omogočijo njihovo sprostitev ter s tem boljši pretok seča. Njihov učinek se izrazi že po enem tednu jemanja. BHP lahko zdravimo z obema vrstama zdravil hkrati, dolgotrajno, tudi več let.
V primeru, da zdravljenje z zdravili ni učinkovito ali pa je prostata že močno povečana je nujen operativni poseg. 

Poleg zdravil, predpisanih na recept, si bolniki lahko pomagate tudi s pripravki iz zdravilnih rastlin.
Med njimi so najbolj raziskani plodovi žagastoliste palme (palmeto) ter izvlečki korenine koprive, uporabljajo pa se tudi bučna semena in drobnocvetni vrbovec. Uporaba je smiselna predvsem za lajšanje začetnih stopenj BHP.

 Priporočilo za konec
Moški se velikokrat težje odločijo za korak do zdravnika ali farmacevta. Tovrstne težave so za večino še vedno tabu. Ampak bolezen ne izbira, zato vsem moškim po 45. letu svetujem preventivni pregled prostate. Svojih težav ne skrivajte, ampak ukrepajte.! Sami si ne morete postaviti diagnoze BHP in je tudi ne sami zdraviti. Za vprašanja smo vam na voljo v lekarni, kjer vam bomo svetovali uporabo najprimernejšega pripravka iz zdravilnih rastlin. Obenem vas bomo napotili do osebnega zdravnika, ki bo na podlagi preiskav postavil pravilno diagnozo in izključil možnost resnejšega obolenja.

 

Tadeja Vincek, mag.farm.
LEKARNA DUPLEK

Kontakt

Lekarna Duplek,
Nevena Šajber, mag. farm.
Cesta k Dravi 8
2241 Spodnji Duplek
Slovenija

Tel.: +386 2 684 0050
Faks: +386 2 684 0051

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov.

© 2016 Lekarna Duplek | Izdelava strani MARS